Дежа ву

Park Hotel – между най-старата и най-модерната Барселона 
 
Снимки Marco Pastori
 
 
Дори и при първо посещение в Park Hotel усещането е, че се връщате в познато и любимо място. Истинско дежа ву, което има своето обяснение в съхраняваната дълги години атмосфера. Строен през 1950-1953г. от архитекта Антони де Морагас и Галиса, историческият хотел е една от първите сгради представители на течението неорационализъм в следвоенна Европа. През 1991г. хотелът е обновен от синa на своя създател, което засилва идеята за приемственост. Някои от елементите са запазени, иначе интериорът е модерно реновиран. Светлото дърво, меките материи, матираните транспаранти на прозорците, уютното осветление създават безвремева атмосфера някъде между носталгията по долче вита и мечтата за удобен и екоустойчив минимализъм. Вероятно за да се пошегуват със семплите линии и заимстваната от класическата архитектура по-строга композиция, интериористите са прибавили накацали птици на огледалната стена зад леглото.
 
 
Park Hotel се намира в El Born, един от любимите квартали и на местните хора, и на туристите. Той е част от най-старата готическа част на града. Срещу хотела е железопътната гара Estacion de Francia, а на няколко минути, паркът Ciutadella. Още малко напред се простира олимпийското градче от 1992г. А няколко минути в обратна посока и сте в базиликата Санта Мария дел Мар, смятана за най-красивия храм в Барселона. Всъщност едно от най-големите удоволствия и за най-големите любители на ориентацията е да се изгубят из криволичещите и заблуждаващо „ясни“ на картата средновековни улички. Част от тази примамлива гледка се разкрива от балкона на стаята. Препоръчително е да се спуснете поне веднъж по виещата се като охлюв вътрешна стълба. А най-новата примамваща придобивка на хотела е басейнът на покрива. 
 
 
Тук за първи път отваря и ресторант ABaC, който в момента има две звезди „Мишлен“ в северната част на града. В Park Hotel обаче един от най-известните испански готвачи Джорди Крус е претворил по-изисканата си кухня от ABaC в „не особено комплицирани, но вкусни и ефектни тапас“ в ресторанта 10’, където се сервира и закуската в хотела. 
 
 

19-07-2016


Автор : Ивайло Харалампиев

Снимки : Marco Pastori

CODEMODA.com обича разговорите с приятели. Добавете своя коментар като влезете в профила си или се регистрирайте.

Коментари:

Най-ново от категорията

1
Седмица на модата в Мадрид, пролет-лято 2019: Да бъдеш себе си с Ana Locking
2
MBFWM есен-зима 2017-2018: Среща след 20 години
3
MBFWM есен-зима 2017-2018: Ела, развържи ме!
4
Mercedes-Benz Fashion Week Madrid: Винено червено