Гръм и трясък

Пироманската страст на фиестите Фаи
 
Снимки Ивайло Харалампиев
 
 
Две са главните съставки на фиестите Фаи от 15-ти до 19-ти март на Източното средиземноморско крайбрежие в Испания: големи изработени от стиропор, дърво и хартия скулптурни композиции и барут. Създадените от професионални артисти фигури понякога достигат 30 метра и са с хумористично-сатирично съдържание.
 
 
Пиратките и пиротехническите спектакли не признават необходимостта от тишина в нито един момент от денонощието. Хората с по-силна неприязън към гърмежите със сигурност няма да се забавляват. Докато човек върви по улицата, около него малки и по-големи деца хвърлят поне на пръв поглед безвредни пиратки, които вдигат стряскащ шум. Ако вековните празненства не бяха толкова популярни, те биха минали за умели пиромани. Димът и уханието на барут са неизбежен елемент.
 
 
Местни фенове, облечени в тежки носии, маршируват и танцуват по улиците, придружавани от аматьорски оркестри. Фаи са най-известните фиести във Валенсия и много други градове наблизо като летния курорт Гандия. В нощта на 19-ти срещу 20-ти, съвпадаща с честването на Сан Хосе, на смайващото изобилие от шарени скулптури се драсва клечката съвсем буквално.
 
 
Във финалната клада изгаря всичко, докато някой артистично попива сълзи. С надеждата, че краят е и ново начало. Няколко часа по-късно от опустошителните клади, разположени из целия град, не е останало дори и пепел. А за притеснените от наистина високите децибели на гърмежите и напълно реалния тътен има и едно сравнително приемливо успокоение: свиква се!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

21-03-2015


Автор : Ивайло Харалампиев

Снимки : Ивайло Харалампиев

CODEMODA.com обича разговорите с приятели. Добавете своя коментар като влезете в профила си или се регистрирайте.

Коментари:

Най-ново от категорията

1
Седмица на модата в Мадрид, пролет-лято 2019: Да бъдеш себе си с Ana Locking
2
MBFWM есен-зима 2017-2018: Среща след 20 години
3
MBFWM есен-зима 2017-2018: Ела, развържи ме!
4
Mercedes-Benz Fashion Week Madrid: Винено червено