Fashion Indiscretion: Стефано Пилати

Съдбовност, хиляди нюанси на черното, драматизъм, тъмно червено червило, строги силуети, широки милитъри колани, материи, имитиращи средновековни ризници, подготвени за война. Това е последната колекция на Стефано Пилати за модна къща Yves Saint Laurent. Показана в края на март тази година, по време на Седмицата на модата в Париж, тя бележи края на 7-годишната кариера на дизайнера като креативен директор на легендарния лейбъл.
 

Сега или никога

Въпреки противоречивите мнения на критиците за работата му в Yves Saint Laurent, Пилати оставя наистина значима следа в модната къща. Още с първата си самостоятелна колекция за известния лейбъл, показана през 2004 г., той демонстрира смелост и собствено мнение. Той смегчава характерния за Yves Saint Laurent силует и представя иновативната и нееднозначно приета пола-лале, която обаче се превръща в хит. Въпреки това през годините дизайнерът не успява да спечели одобрението на Пиер Берже, съосновател на Yves Saint Laurent и през тази година е заменен на челния пост от дизайнера Еди Слиман.

Стефано Пилати за Yves Saint Laurent, пролет-лято 2005;

„На седемнайсет реших да стана част от света на модата.” Това казва Пилати в интервю за The New York Times. Едва осемнайсет годишен той напуска училище, за да преследва мечтата си. Италианецът, роден в Милано през 1965г., започва работа като стажант в Cerruti, а по-късно става асистент дизайнер на мъжката линия облекла на Giorgio Armani. През годините талантливият дизайнер прибавя към биографията си работа за марки като Prada и Miu Miu. През 2000г. той се присъединява към Yves Saint Laurent по покана на Том Форд, по това време креативен директор на модната къща.Всичко или нищо

Стефано Пилати бързо доказва уменията си и още през 2002г. е назначен за дизайн директор на всички продукти от линията Rive Gauche. Италианецът работи рамо до рамо с легендарния Том Форд. „Том има толкова самоувереност, че може да попиеш от нея... Аз подлагам на съмнение всеки момент от живота си – себе си, това, което правя, това, което казвам, което не казвам, дали идеята ми е добра или не. Така че представете си някой, който ми дава шанс и много отговорности. Беше невероятно.” Това казва Пилати за началото на кариерата си в Yves Saint Laurent в интервю, организирано от French Institute Alliance Fran?aise (FIAF).

Стефано Пилати за Yves Saint Laurent, пролет-лято 2012;

Така, съвсем логично, италианецът застава на чело на модната къща след напускането на Том Форд през 2004г. Първата му колекция за марката е слабо оценена от критиците, но оказва изключително влияние върху актуалните тенденции и търсенето на пазара. Въпреки негативните коментари, Пилати не спира да мечтае и не загубва ентусиазма си. Напротив, той впряга всичките си умения в полза на YSL. „Когато Том напусна, компанията търпеше загуби. Целта беше да я направим успешна. Така че се фокусирах изцяло върху това, загърбих егото си, свободата си и работих усилено, за да отговоря на нуждите на пазара... Модната къща е отново печеливша от 2008г. насам и нямам усещането, че съм пожертвал нещо в името на това”, посочва още Пилати за FIAF.


Стефано Пилати за Yves Saint Laurent, есен-зима 2012-2013;

През март тази година, по време на последното си ревю за Yves Saint Laurent, дизайнерът посрещна с усмивка аплодисментите по изпращането си, защото също като героинята от колекцията си той е готов за битка. “Работата е моето спасение”, казва дизайнерът през 2008г. пред The New York Times. Ето защо Vogue посочва, че още докато напуска сцената на Yves Saint Laurent, модната индустрия очаква да чуе известие, че Стефано, подобно на библейския герой Лазар, се завръща към нова значима позиция и то съвсем скоро.

ВИЖТЕ ОЩЕ - FASHION INDISCRETION: РАФ СИМЪНС

ВИЖТЕ ОЩЕ - FASHION INDISCRETION: ЕДИ СЛИМАН

 

09-08-2012


Автор : Галина Друмева

Снимки :

CODEMODA.com обича разговорите с приятели. Добавете своя коментар като влезете в профила си или се регистрирайте.

Коментари:

Още по темата

1
PFW есен-зима 2012/13: Yves Saint Laurent се сбогува със Стефано Пилати
2
Еди Слиман е новият креативен директор на YSL
3
Ив Сен Лоран: ден преди отпътуването 1

Най-ново от категорията

1
Fashion talks: Thoas Lindner и силата на настоящето
2
Зелената къща и изкуството на откриването
3
Fashion insider: Тренд съвети от модния гуру Майкъл Томчак
4
Интернет красота с Мишел Фан