Fashion talks: Thoas Lindner и силата на настоящето

Може да кажете, че е луд. Той е от онези млади дизайнери, които създават нещо уникално, независимо от модните влияния. Тоас Линднер, познато име в модните среди на Берлин и Париж от повече от десетилетие, изгражда свой собствен креативен балон, в който гардеробът е очарователно объркващ, а моделите, а понякога и самият дизайнер, нямат лица. С раждането на новия си едноименен бранд Thoas Lindner, който наследява 16-годишния Butterflysoulfire, той предизвиква аудиторията с огледални маски, допълващи 80-те модела от колекция Еуфория. И колкото и странно да звучи всичко от нея става за носене. Асиметрични туники/шалове, едноцветни топове, принтирани клинове, дантелени гащеризони. Всичко с етикета на настоящето, на различното, на бунтарското.
 
 
CODE MODA: Изглежда сякаш модата е повече от въпрос на практичност за теб - като човек на изкуството, работещ още като скулптор и поет. Какво е модата за теб?
 
Thoas Lindner: В комбинация с другите две сфери на изкуството, в които работя, модата е всъщност едно бяло платно, което се опитвам да изпълня по свой собствен начин. От друга страна, модата е също така и най-комерсиалния елемент от трите.
 
"
МОДАТА Е БЯЛО ПЛАТНО...
"
 
CM: През 2001-ва рисуваш и пишеш, създаваш три книги с илюстрации след пътуване до Кайро, излагаш огромни платна в Берлин, как започна да се занимаваш с моден дизайн?
 
TL: Още през 1999-та започнах да се занимавам с моден дизайн - всъщност започнах да рисувам върху дрехи, защото реших, че ще е по-лесно да намеря някой, който да ги носи, отколкото някой, които да плати много за картина, която ще виси на стената.
 
Thoas Lindner, колекция Euphoria, 2015, снимка: Sebastian Pielles;
 
CM: Твоето виждане за модата формирано ли е от уникалния моден свят на Берлин? Как се различава модата в там от другите модни столици?
 
TL: Съжалявам, но нямам представа. Не се интересувам много от това, което другите дизайнери правят. Опитвам се да стоя в собствения си балон.
 
CM: Как се обличаш обичайно?
 
TL: Нося собствената си колекция и винаги бяло.
 
Thoas Lindner, колекция Euphoria, 2015, снимка: Sebastian Pielles;
 
CM: Моделите ти са уникални – различни от това, което обичайно се вижда на улицата и въпреки това твоя бранд Butterflysoulfire, под който работиш от 1999-та до 2015-та, има голяма международна аудитория с 60 обекта по света, предлагащи твои произведения. Кой е твоят клиент?
 
TL: Клиентите ми са достатъчно смели да носят моите дрехи. Обичат да се обличат креативно, често самите те работят в различни креативни сфери. Искат да бъдат забелязани, но не и крещящи. Аз не съм крещящ. Също така моите клиенти обичат добрите меки материи. Аз съм добър в подбора на материи.
 
"
НЯМА ПОЛ. НЯМА ЛИЦЕ. НИЕ СМЕ ЕДНО.
"
 
CM: Кажи ни повече за последната си колекция Euphoria. Колко модела включва, всичките ли са унисекс?
 
TL: Да, повече или по-малко всички модели да унисекс. 80 различни модела в три отделни стилистични категории плюс няколко много артистични артикула, които винаги са ми най-любими. Но когато представях колекцията си в Париж по време на седмицата на мъжката мода, забелязах, че тя има определено женствено излъчване. Така че ще я представя отново през октомврийската Седмица на модата в много интимна атмосфера.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Thoas Lindner, колекция Euphoria, 2015, снимка: Sebastian Pielles;
 
CM: Защо Euphoria?
 
TL: Просто обичам това усещане! А вие?
 
CM: Моделите от последната ти колекция са представени с огледални маски – какво олицетворяват?
 
TL: Няма пол, няма лице, ние сме едно!
 
Модел от колекция Euphoria, представен с уникална огледална маска, скриваща лицето на модела и отразяваща лицето на зрителя, снимка: Sebastian Pielles;
 
CM: Няма пол и няма лице. Това уеднаквява хората или показва нещото повече от това?
 
TL: Когато случайно открих тези маски бях напълно поразен. Обожавам това, че те нямат никакво лице и че всъщност аудорията дава своето лице на модела, защото маските са огледални. Разбира се, това унифицира хората, които ги носят, но също така и шокира обществото. Това преобръща двете страни и напълно обърква хората. Носих такава маска няколко пъти по улиците, а също и вечер за парти в Берлин и Париж, само за да видя как хората ще реагират. Много е интересно. Обичам да обърквам хората, но по очарователен начин, радикален.
 
CM: Какви са надеждите и плановете ти за новия едноименен бранд Thoas Lindner?
 
TL: Наслаждавам се много на настоящето! Това е силата на Сега.
 
снимка: Sebastian Pielles;
 

19-08-2015


Автор : Галина Друмева

Снимки : Sebastian Pielles, Katy Otto

CODEMODA.com обича разговорите с приятели. Добавете своя коментар като влезете в профила си или се регистрирайте.

Коментари:

Най-ново от категорията

1
Fashion talks: Thoas Lindner и силата на настоящето
2
Зелената къща и изкуството на откриването
3
Fashion insider: Тренд съвети от модния гуру Майкъл Томчак
4
Интернет красота с Мишел Фан