За модата и кризата: разговор с изпълнителния директор на БФБ Иван Такев

В контекста на Седмиците на мъжката мода, които се проведоха в Париж и Милано, CODEMODA.com разговаря с един млад и успешен мъж. Това е Иван Такев - член на борда на директорите и изпълнителен директор на Българска Фондова Борса. В оператора на единствения регулиран пазар на финансови инструменти работи от 2001 г., последователно като експерт, директор на дирекция и оперативен директор. Той е на 38 години и по думите му интересите му са разносранни, но винаги под някаква форма свързани с работата му. Опитва се с тях да запълва свободното си време, но първостепенен ангажимент и отговорност тогава са двете му деца.

 

За стила и работата


 
 
CODEMODA.com: Какъв е стилът ти на обличане на работното ти място?
 
Иван Такев: През седмицата е задължителен деловият стил на обличане. С други думи, почти е изключено да не съм с костюм. В някои случаи си позволявам да не сложа вратовръзка например, но това е само ако нямам външни ангажименти. Все пак, т.нар. „casual Friday” е успял да се наложи в офиса и аз, както и колегите ми, си позволяваме в петък по-свободен стил. Разбира се, ако не предстоят официални срещи от какъвто и да е характер.
 
СМ: Какъв е стилът ти извън борсата?
 
ИТ: Обикновено се обличам доста спортно, при това отчитам , че начинът ми на обличане не се е променил с годините и в момента през уикендите нося същия тип дрехи, както в ученическите и студентските си години, т.е. джинси, спортни ризи или блузи, както и маратонки. Съзнавам, че в очите на хората това може да изглежда малко неестествено, но вероятно консерватизма ми се предава и на начина на обличане. 
 
СМ: Как влияе поред теб начинът на обличане и вниманието към външния вид в бизнес отношенията?
 
ИТ: Колкото и да ми се иска дрехите да не влияят на бизнес отношенията, т.е. факторите в бизнеса да са предимно икономически, трябва да призная, че начинът на обличане има голямо значение. Например, при бизнес-срещи с по-формален характер, неправилно подбраното облекло обикновено действа отблъскващо у останалите участници, а в някои случаи може директно да ги обиди. И независимо, че предмет на срещата може да е взаимоизгоден проект, то той може да се провали изцяло единствено заради нежеланието на хората да комуникират или работят с неподходящо облечения им партньор. 
Не отричам, че и на мен ми прави впечатление, ако се наложи да обсъждам служебен въпрос и срещу мен стои човек, облечен по начин, който въобще не съответства на това, което обсъждаме. Това е нормална човешка реакция в бизнес-средите. Опитвам се обаче това да не ми пречи на работата по същество, като за мен са много по-важни в подобни случаи сериозното отношение и ангажираността на съответния човек. С други думи, старая се да посрещам не само по дрехите.
 
СМ: Срещал си се с много различни хора от българските и международни бизнес среди. Има ли разлика в начина на обличане на представителите на българския и чуждестранния бизнес?
 
ИТ: Ако говорим за сериозния бизнес, според мен разлика в обличането няма. Това според мен се дължи на факта, че ние бързо разбрахме, че ако искаме да правим бизнес с останалия свят, то трябва преди това да се научим да го уважаваме, включително и чрез избор на съответстващо облекло. 
 
СМ: Добре и подходящо ли се обличат представителите на българския бизнес?
 
ИТ: Да, според мен. Макар да съм наблюдавал и точно обратните примери – на лошо подбрани дрехи за съответния повод или лоша комбинация между тях. Но като цяло подобни ситуации са рядкост и в повечето случаи са свързани с този тип хора, които се опитват да изпъкнат най-вече с облеклото си, достигайки до крайности.
 

За тенденциите и гардероба


 
СМ: Как избираш новите си дрехи и следиш ли модните тенденции?
 
ИТ: Не следя модни тенденции, но ми прави впечатление какъв тип дрехи носят останалите хора. Например, че определен тип костюми или цветове вече не се носят. Най-добият ми съветник е съпругата ми; тя определено има усет за тези неща и от време на време се обръщам към нея за идея. Всъщност, много често ми се налага да я попитам „Тази вратовръзка добре ли се съчетава с този костюм и тази риза?” А понякога тя взема инициативата, ако счете, че дадена дреха ще ми стои добре. Точно така се случи и с последния костюм, който си купих.
 
СМ: С удоволствие ли обикаляш магазините в търсене на нови покупки?
 
ИТ: Много рядко ми се случва да тръгна по софийските магазини с целта да търся определена дреха. По-скоро избирам инцидентно, ако нещо ми хване окото. А то може да е изложено на витрината и просто да ми хареса, докато минавам покрай него, макар че по улиците рядко гледам във витрините. Сезонните разпродажби са също нещо, което може да ме вкара в даден магазин. Доколкото са съпроводени с отстъпки от нормалните цени, то не е изключено да си купя нещо, от което нямам кой-знае каква належаща необходимост. Но в случая по-скоро е водещо удовлетворението, че си направил добра сделка, а не че дадената покупка наистина ти трябва. 
Също така, много голямо значение за нежеланието ми да обикалям целенасочено магазините ми действа фактът, че повечето международни марки в България се продават на нереално, според мен, високи цени. С приятели преди време бяхме сметнали, че излиза доста по-евтино ако веднъж годишно да отидеш до Лондон и наведнъж да купиш всичко, което ти трябва, включително и като калкулираш в себестойността на покупките самолетния билет и хотела, отколкото ако си купиш същите неща от някой мол например.
 
СМ: Имаш ли любима дреха или аксесоар в гардероба си?
 
ИТ: Да, определено имам любими дрехи и те са тези, които са ми най-удобни, независимо дали става дума за спортни дрехи или костюми. Старая се обаче на работа да изгледам сравнително разнообразно, а не колегите ми да се смеят зад гърба ми, че всеки ден ходя с едни и същи дрехи. 
 
СМ: Има ли марка, която предпочиташ при покупка на дрехи и аксесоари?
 
ИТ: Познавам колеги, които много ревностно се придържат към любимата си марка и не гледат и ни най-малко встрани. Отчасти разбирам привързаността им, доколкото вероятно тя е резултат от изключителната им удовлетвореност. Все пак, аз лично предпочитам да не се обвързвам с определени марки и мога да си купя абсолютно всичко, стига да ми хареса като дизайн и качество на изработката. 
 
СМ: Традиционалист ли си или си склонен да експериментираш с гардероба си?
 
ИТ: Доста силен традиционалист съм и когато трябва на себе си да сложа нещо ново, то преди това определено трябва да свикна с него, за  да се убедя, че ми харесва и отива. А и средата, в която съм през седмицата като цяло е доминирана от традиционализъм - такива например са широко навлезлите в бизнес-средите тъмносини костюми. Все пак, както една част от колегите си, лятно време си позволявам светли костюми и по-нетрадиционни ризи. Освен ако, разбира се, отново не се налага по-формално облекло. 
 
СМ: В какво би инвестирал – в костюм или часовник? 
 
ИТ: Часовник не нося от известно време, макар за това да няма определена причина. Просто от един момент нататък той се превърна изцяло в аксесоар и част от облеклото, като загуби практическата си полза да показва колко е часа на притежателя си. В днешно време всеки човек носи мобилен телефон в джоба си, който в това отношение върши същата работа. Разбира се, оценявам факта, че един елегантен часовник на ръката може да бъде истински завършек на облеклото на всеки един човек.
 

За модната индустрия и кризата


 
СМ: Според икономическата теория потреблението на луксозни стоки спада в условията на криза, но реалността показва, че много от модните компании, предлагащи такива стоки продължават да отчитат задоволителни печалби? Как си обясняваш това?
 
ИТ: Според мен в условията на настоящата криза обяснението се крие в неподготвеността на част от производителите на луксозни стоки и неправилата им прогноза за обхвата, сериозността и продължителността й. В края на 2007 г. и началото на 2008 г. често се чуваха твърдения, че пазарът на луксозни стоки няма да бъде засегнат, тъй като потребители се явяват заможните хора, които няма да бъдат повлияни от кризата. Видя се, че това не е така и сега, вече 5 години след началото на кризата все още липсват оптимистични прогнози за изход от нея. С други думи, за тези, които не са предприели адекватни мерки за противодействие, може би вече е твърде късно. И обратно – съобразителните компании от този сектор, като например Salvatore Ferragamo, в момента отчитат много силни финансови резултати.
 
СМ: Кризата има разнообразни ефекти върху модния свят – някои дизайнери показаха притеснение от несигурността на пазара и демонстрираха в колекциите си липса на креативност. От друга страна,  без да се страхуват много млади дизайнери по целия свят откриха собствени модни къщи, които се оказаха успешни. Как гледаш ти на кризата – като на процес, който пречи или помага на новите идеи?
 
ИТ: Малко след началото на кризата се появи вече клишираната днес фраза, че тя предоставя нови възможности. Това със сигурност е така и вероятно това е причината за новите пробиви. От гледна точка на това, че светът се движи напред именно от иновациите, то тези нови възможности са нещо позитивно. Проблемът е, обаче, че на глобално ниво те все пак са много по-малко от загубените в резултат на кризата възможности, като тук имам предвид не само модата, а икономиката и обществото като цяло. Най-важното, обаче, е тези нови идеи, дори и да не бъдат незабавно реализирани, да останат в бъдещето като положителен резултат от негативно явление. С други думи, уроците да не бъдат забравяни винаги толкова бързо.
 
СМ: Имаш ли прогноза кога ще свърши кризата в световен мащаб?
 
ИТ: Надали в настоящия момент някой икономист може да посочи дори и много приблизителен момент. Неизвестните са прекалено много, а започнаха напоследък да се появяват за съжаление и нови. Така например, докато страните от еврозоната бяха заети да спасяват задлъжнели страни като Гърция, на дневен ред излязоха аналогични проблеми в Унгария, а съвсем наскоро стана ясно, че въпреки положените усилия, възможно е Гърция през март отново да е в изходната ситуация да не може да обслужи задълженията си. Също така, доколкото отделните страни са зависими една от друга чрез инвестиции и търговски стокооброт, има преливане на неизвестни от една страна с проблеми към дори и по-стабилните й контрагенти. 
Според мен нещата на теория могат да бъдат фундаментално решени едва след осъзнаването на два факта, които макар и много очевидни, се оказва, че бързо биват забравени. Първият е, че финансовите пазари трябва да са в подкрепа на бизнеса и да служат в дългосрочен план като средство за финансирането му, а не временна възможност за бързи печалби, която трябва да бъде незабавно използвана, включително и чрез неразбираеми от никого инструменти. Ако пазарите не бяха забравили този принцип, кризата на пазара на недвижими имоти в САЩ нямаше да се отрази по този начин на финансовите пазари по света. 
Вторият очевиден и въпреки това пренебрегван принцип е, че не е възможно в дългосрочен план да потребяваш повече, отколкото произвеждаш, тъй като в крайна сметка това води до свръхзадлъжнялост и проблеми, подобни на гръцките. Естествено, и в теорията, и в практиката има много повече фактори, които влияят на устойчивото развитие на една икономика. Като цяло, обаче, именно късата памет на пазарите е в основата на финансовите кризи.  
 
 
 

23-01-2012


Автор : CODEMODA.com

Снимки :

CODEMODA.com обича разговорите с приятели. Добавете своя коментар като влезете в профила си или се регистрирайте.

Коментари:

Още по темата

1
За модата и изкуството: интервю с Мисис България Милена Шаркова

Най-ново от категорията

1
Fashion talks: Thoas Lindner и силата на настоящето
2
Зелената къща и изкуството на откриването
3
Fashion insider: Тренд съвети от модния гуру Майкъл Томчак
4
Интернет красота с Мишел Фан