CODE MODA АРХИВ: Да умреш от любов

CODE MODA АРХИВ: Да умреш от любов

23 януари 2024
  • Сподели:

Фиаско! Страхотно фиаско!”, пише италианският композитор Винченцо Белини (1801 – 1835) на свой приятел след премиерата на операта си „Норма“ на 26 декември 1831 в миланската „Ла Скала“. Първоначалното неодобрение се оказва по-скоро недоразумение и много скоро (включително и до днес), лиричната трагедия „Норма“ се превръща в една от най-любимите опери в цялата история на това изкуство. 

Арията от първо действие „Каста дива“ освен като най-любимите, продължава да бъде смятана и за една от най-сложните за изпълнение от сопрано в белкантото. Затова съвсем не бе изненада, че завръщането на оперната постановка в мадридската опера Teatro Real след 102-годишно отсъствие от афиша бе приета с огромен ентусиазъм. 

Не по-малко завладяваща е и историята, развиващата се някъде около 50г. пр.н.е в завладяната от римляните Галия. Върховната жрица на друидите Норма е истински наситен каталог на екстремни емоции. Изпепеляваща любов, борба между личните подбуди и обществения дълг, отмъщение, разкаяние, прошка. Малко преди края - неустоимата атрактивност на човешкото достойнство. А накрая  - готовността  с лекота да умреш от любов. При това съвсем буквално.

 

09-12-2016

 

Автор : Ивайло Харалампиев

Снимки : Javier del Real