Фокус от Седмицата на модата в Париж, есен-зима 2024: Краят на една ера с Valentino

Фокус от Седмицата на модата в Париж, есен-зима 2024: Краят на една ера с Valentino

20 април 2024
  • Сподели:

Към днешна дата, представената по-рано през тази година колекция на Valentino  за сезон есен-зима 2024, се оказва последна за дизайнера Пиерпаоло Пиколи, прекарал в иконичната модна къща двайсет и пет години, шестнайсет от които на чело като креативен директор. Пиколи до голяма степен формира съвременния облик на бранда, след като през 2008-ма е посочен лично от пенсионирания Валентино Гаравани за престолонаследник (рамо до рамо с Мария-Грация Кюри, с която споделя поста до преместването й в Dior през 2016-та).

 

Valentino, есен-зима 2024

В светлината на обявените в края на март промени в ръководството на Valentino, колекцията на Пиколи изглежда като емоционална подсказка за предстоящото. Типично в негов стил тя е решена в един-единствен цвят от първата до последната 63-та визия. Но за разлика от есен-зима 2022, когато избраният нюанс е Valentino Pink PP, наситено розов цвят, създаден съвместно с Института по цветове Pantone, палитрата за новия сезон е в другия край на спектъра. Черно. И още черно. Така са обагрени мини и макси роклите, пелерините, палтата, панталоните и ризите. Вместо с цветове, Пиколи играе като магьосник с текстури и кройки. Вместо съдбоносна и мрачна обаче, колекцията е ефирна, модернистична и завладяващо елегантна – точно като цялото творчество на италианския дизайнер. „Наследство на обич, мечти, красота и хуманност нося със себе си днес и завинаги“, казва Пиколи в емоционално изявление по повод напускането си, което важи в пълна степен за аурата и на колекция есен-зима 2024.

 

 

 

Valentino, есен-зима 2024

Шопинг предложения: винтидж блейзър с волан Moschino, кожени обувки с флорални перфорации Valentino, блуза с плисе Valentino Roma, винтидж слънчеви очила Valentino;

Вижте всичко Valentino в CODE MODA>>

 

Текст: Galina Drumeva

Снимки: собственост на марката

Колажи: CODE MODA