CODE MODA архив: Trend Setter истории с Елиза Налин - господарката на цветовете

CODE MODA архив: Trend Setter истории с Елиза Налин - господарката на цветовете

26 януари 2024
  • Сподели:

Панталони, скъсени при глезена, и дълги палта без ръкави. Визия, изцяло подвластна на миксирани разноцветни геометрични принтове, на скъпоценни камъни и кристали, обсипващи всичко. Това са екстравагантните предложения на Prada за сезон есен-зима 2012-2013. Именно тази колекция Елиза Налин определя като „супер любима” сред всички ревюта от последните няколко сезона. Елиза е стилист, моден редактор, моден консултант и дизайнер на свободна практика. Но преди всичко друго тя е известна със своя екстравагантен личен стил, който я отличава от всички, където и да се появи. Защото тя има специфичен усет за цвят, с помощта на който безпогрешно съчетава напълно несъвместими нюанси. Освен това за всеки цвят и за всяка комбинация тя има подходящи обувки – защото притежава хиляди чифтове. От ултра високи модели Christian Louboutin до напълно изчистени спортни кецове. Това е Елиза – артист и истински моден маниак. 

ЕЛИЗА в страната на чудесата

Елиза Налин живее в страната на модата, независимо къде по света се намира. Тя е родена във Верона, но се премества в Милано, за да учи моден дизайн в Instituto Europeo del Design. Веднага след като се дипломира тя започва работа в Costume National. След две години тя напуска италианската модна къща, за да се присъедини към Samsonite като главен дизайнер на линията обувки на марката. Отговаряйки за създаването както на мъжките, така и на дамските колекции, Елиза се потапя изцяло в света на обувките и развива истинска мания на тази тема – обсесия, която не отшумява и до днес.

„Винаги съм знаела, че искам да работя в сферата на модата. Първоначално исках да бъда дизайнер и по тази причина се присъединих към Costume National, а после и към Samsonite. С времето обаче започнах да се интересувам от стайлинг… Реших да започна да се занимавам именно с това след първото си посещение на Седмиците на модата в Лондон и Париж, където всички предполагаха, че съм стилист заради доста екстравагантната ми визия от този период”, това казва за началото на кариерата си Налин в интервю за Sportmax. „Ужасно се отегчих от Милано и реших да се преместя в Париж и да започна чисто кариера на стилист”, допълва тя пред Telegraph.

Веднъж намерила дейността, която я прави истински щастлива, Елиза се впуска в най-разнообразни проекти с ентусиазъм и желание. Като стилист на свободна практика тя сътрудничи на списания като Dazed & Confused, I-D, Vogue Япония, Harper’s Bazaar Япония, както и френското и италианското издание на Glamour. Освен това тя се изявява като моден консултант за различни модни къщи, както и като моден редактор на Crash Magazine. Елиза се радва на забележително портфолио, включващо стайлинг за кампаниите на марки като La Perla, Morgan, Sessun и Benetton. Пред Telegraph тя споделя, че според нея много модни къщи й се доверяват заради нейното „много специфично чувство за цвят и много лично усещане за стил”.

ЕЛИЗА в огледалния свят

Личното усещане за стил отвежда Елиза на неочаквани територии. „Истински се забавлявам да миксирам неочаквани елементи… райета и флорални мотиви, точки и тартан – и накрая да превърна всичко това в добре изглеждаща композиция”, посочва тя пред известния сайт Theselby.com. Екстравагантната стилистка е истински експериментатор, надарен със свръх сила – дарбата да господства над всяка палитра и да подчинява на волята си всяка текстура. Тя е способна да комбинира стилно в една визия палто с обемна леопардова яка, риза с принт, плетен тревистозелен пуловер и лъскава плисирана пола, обагрена в златен нюанс. Вероятно безвкусно и прекалено върху всеки друг, върху нея подобно съчетание изглежда забавно, свежо и уникално. Оптимизъм и творчество – това е посланието, което крещи гардеробът на Елиза. Неслучайно тя определя пред Telegraph стила си като „щастлив, цветен, неочакван, но винаги елегантен. Обичам играта с дрехите и не се страхувам от модни грешки”, заявява стилистката. Със своите екстравагантни визии тя печели не само постоянни предложения за работа, но също и популярност, тъй като неизбежно привлича вниманието на фотографи, блогъри и журналисти.

През 2008г. тя позира за френския Vogue пред обектива на известната блогърка Гаранс Дор с зашеметяващата си колекция обувки. Хилядите чифтове искрят във всевъзможни цветове и се отличават със своите различни принтове, десени и декорации. Сред тях има и винтидж модели, открити от италианката на френските антикварни пазари, които тя задължително посещава всеки уикенд. От там тя се сдобива също и с уникални цветни облекла и сувенири за декорация. Елиза намира вдъхновение за нестандартните си визии и за работата си от разнообразни източници – от цветовете на природата, от фотографии и стари филми, от минувачите по улиците. „Възхищавам се на стила на хората, които имат собствена гледна точка. Тези, които не следват модните тенденции, а собствения си вкус”.

 

Текст: Галина Друмева

Снимки: Instagram Elisa Nalin