CODE MODA архив: Тренд съвети от модния гуру Майкъл Томчак

CODE MODA архив: Тренд съвети от модния гуру Майкъл Томчак

29 януари 2024
  • Сподели:

Майкъл Томчак е от онези фигури, толкова дълбоко свързани с модния спектакъл, че имат силата да пренареждат участниците на сцената. И като всяка такава фигура, натоварена не само с креативната, но и с бизнес страната на индустрията, той остава встрани от прожекторите. Израснал в Ню Джърси в семейството на майстори-шивачи, Майкъл може да се похвали с две десетилетия работа в сферата на модата в Лондон, Сан Франциско и Ню Йорк. Биографията му включва брандове като Levi’s, Reebok, John Lewis и др. Благодарение на богатия си опит като дизайнер, мърчъндайзър и моден консултант, той натрупва толкова дълбоки познания за пазара и неговото търсене и предлагане, придобивайки почти магическата сила да прогнозира модните трендове и поведението на клиентите. Така днес Майкъл Томчак създава нови, гарантирано успешни модни линии за различни брандове в сферата, носейки им признание и приходи. Последното предизвикателство на модния гуру е AVON, а причината е стремежът на козметичния гигант да бъде в крак с предпочитанията на своите клиенти. И точно благодарение на Майкъл, модните страници на AVON стават все по-цветни, стилни и разнообразни.

 

CODE MODA: От колко време работите с AVON? Какъв е вашият принос за компанията?

Майкъл Томчак: Заемам длъжността арт директор и работя в компанията от почти 3 години. Аз отговарям за визията  на Fashion & Home страниците в брошурите, които представят разнообразни модни аксесоари и аксесоари за  дома.

CM: Имате голям опит и в модата, и в бизнеса. Можете ли да кажете дали модата е по-скоро едно креативно приключение или бизнес?

МТ: Абсолютно! Модата е изцяло свързана с креативността – тя е моята движеща сила.

CM: В коя от двете сфери предпочитате да работите?

МТ: Разбира се, модата. Аз оценявам бизнеса като неразделна част от работата си и съм благодарен, че разбирам от този бранш, но тръпката, която получавам, докато творя, е безценна.

CM: Вие сте консултант и помагате за развитието на много известни модни компании. Можете ли да ни дадете съвет за моментално освежаване на гардероба?

МТ: Има много варианти – масивно бижу, яка, обсипана с камъни, красива гривна или инкрустиран пръстен. Всеки един от тези аксесоари ще освежи визията с бляскав акцент.

CM: Кои са трите неща, които никога не излизат от мода?

МТ: Красивите и добре изработени продукти – задължително залагайте на качеството;

Класическите кройки и полите тип молив;

Денимът;

CM: Имате опит в прогнозирането на тенденции. Колко напред във времето може да бъде прогнозирана една модна тенденция?

МТ: Максимум една година.

CM: Какви ще бъдат ключовите тенденции за пролет-лято 2015?

МТ: Цвят и разнообразни десени – ярки основни цветове, смесени с дръзки черно-бели флорални щампи, вдъхновени от Мароко мотиви, тъмни десени в наситени цветове с акцент върху розовото. При аксесоарите ще са модерни големите бижута от розово злато.

CM: Спортният стил е голям хит тази година. Можем да носим обувки за тенис с рокли, панталони за джогинг с токчета, а от няколко сезона можем да смесваме и различни принтове и платове - коприна с вълна например. В тази връзка, превръща ли се наистина модата в зона без правила, или тази свобода е просто временна тенденция?

МТ: Вярвам, че бъдещето на модата е изцяло свързано със свободата – всичко е подходящо, стига да отговаря на индивидуалния ни начин на живот.