Да умреш от любов

Операта „Норма“ на мадридска сцена 102 години по-късно
 
Фиаско! Страхотно фиаско!”, пише италианският композитор Винченцо Белини (1801 – 1835) на свой приятел след премиерата на операта си „Норма“ на 26 декември 1831 в миланската „Ла Скала“. Първоначалното неодобрение се оказва по-скоро недоразумение и много скоро (включително и до днес), лиричната трагедия „Норма“ се превръща в една от най-любимите опери в цялата история на това изкуство. 
 
 
Арията от първо действие „Каста дива“ освен като най-любимите, продължава да бъде смятана и за една от най-сложните за изпълнение от сопрано в белкантото. Затова съвсем не бе изненада, че завръщането на оперната постановка в мадридската опера Teatro Real след 102-годишно отсъствие от афиша бе приета с огромен ентусиазъм. 
 
 
4
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Не по-малко завладяваща е и историята, развиващата се някъде около 50г. пр.н.е в завладяната от римляните Галия. Върховната жрица на друидите Норма е истински наситен каталог на екстремни емоции. Изпепеляваща любов, борба между личните подбуди и обществения дълг, отмъщение, разкаяние, прошка. Малко преди края - неустоимата атрактивност на човешкото достойнство. А накрая  - готовността  с лекота да умреш от любов. При това съвсем буквално.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

09-12-2016


Автор : Ивайло Харалампиев

Снимки : Javier del Real

CODEMODA.com обича разговорите с приятели. Добавете своя коментар като влезете в профила си или се регистрирайте.

Коментари:

Най-ново от категорията

1
Седмица на модата в Мадрид, пролет-лято 2019: Да бъдеш себе си с Ana Locking
2
MBFWM есен-зима 2017-2018: Среща след 20 години
3
MBFWM есен-зима 2017-2018: Ела, развържи ме!
4
Mercedes-Benz Fashion Week Madrid: Винено червено